ivovanwoerden.com

Changing the world, one site at a time…Ivo geeft ook lezingen over zijn werk als onderzoeksjournalist.
Voor informatie en boekingen kunt u contact opnemen met
Stichting SSS,
Nieuwe Prinsengracht 89,
1018 VR Amsterdam.
Tel: (020) 623 49 23
info@sss.nl
Stacks Image 236
In HP/de Tijd verschijnt iedere maand een aflevering van de serie 'Bloedverwanten', een dubbelinterview met een bekende Nederlander en een familielid waarmee hij/zij een speciale band heeft.
 • foto © Roos Trommelen
 • foto © Florestan Korp
 • foto © Florestan Korp
 • foto © Roos Trommelen
 • foto © Corbino
 • foto © Roos Trommelen
 • foto © Roos Trommelen
 • foto © Jouk Oosterhof
 • foto © Jouk Oosterhof
 • foto © Jouk Oosterhof
 • foto © Jouk Oosterhof
 • foto © Jouk Oosterhof
 • foto © Jouk Oosterhof
 • foto © Jouk Oosterhof
 • foto © Jouk Oosterhof
 • foto © Jouk Oosterhof
Deze maand: Sanne en Jan Terlouw.
Eerdere afleveringen: Jan en Jeroen Siebelink, Daniel en Robin Boissevain, Coen Simon en zijn ouders, Miranda en Nelly Frijda, Martin en Gerdi Verbeet, Jan en Freek Vonk, Robin en Sanne Vogel, Ari en Jules Deelder, Priscilla en Robert Kranenborg, Wouter en Hans Klok, Hans en Emilie en Valerie Pos, Dirk en Erik van Lieshout, Ria en Richard Groenendijk, Imro en Ramon Beuk, Daan en Jesse en Peter Faber, Karim en Hakim Traïdia.
Nieuwsgierig? Lees hier de aflevering over de kunstenaarsbroers Van Lieshout en hier over Ari en Jules Deelder!
Van 2010 tot 2012 werkte Ivo als redacteur bij HP/de Tijd.
Onderstaande selectie geeft een beeld van de soort artikelen waaraan hij in deze periode heeft gewerkt.
Nooit meer niks doen
Natuurlijk, druk-druk-druk waren we altijd al. Maar sinds de komst van smartphones en sociale media als Facebook en Twitter is er geen houden meer aan. Wie erbij wil horen, mag geen evenement, programma of serie meer overslaan. Amerikaanse experts spreken van een serieus syndroom: de fear of missing out, oftewel fomo. ‘Wie er niet in meegaat, wordt een outcast.’
Stacks Image 552
beeld © Martyn F. Overweel
Stacks Image 557
beeld © Roel Rozenburg
‘Het wantrouwen is ingebakken’
Geen onderwerp zo ingewikkeld als de economie van de zorg. En tegelijk zo beladen. Tijd voor een pragmatis!e D66’er op Volksgezondheid? Roger van Boxtel, tegenwoordig zorgverzekeraar, zou best wat koppen tegen elkaar willen slaan.
Zinken zonder zwemdiploma
Zangeres Justine Pelmelay was aan boord van het rampschip Costa Concordia. Ze wilde er een clip opnemen voor haar nieuwe single, Op zoek naar geluk. Het liep even anders.
Stacks Image 572
Stacks Image 576
beeld © Paulina Szatanska
De vrouwen van de Poolse klussers
De Zuid-Poolse streek Opole zag de laatste twintig jaar zijn mannelijke inwoners naar het buitenland vertrekken. Hun vrouwen bleven achter en moesten zich noodgedwongen emanciperen. Sommigen zijn burgemeester, brandweervrouw en houthakker tegelijk. Met Kerst komen de mannen weer thuis.
Puberteit van de ouderdom
In zijn nieuwe show staat Arjan Ederveen voor het eerst alleen op de planken. Desondanks is het vintage Ederveen: absurdistisch, over het randje en toch relevant. Een gesprek over theater, relaties en het slijten der dagen. ‘Ik zit in de puberteit van de ouderdom.’
Stacks Image 591
beeld © ilvy njiokiktjien
Stacks Image 596
beeld © Michael Klinkhamer
De staat versus De Drie Gezusters
Verdienen de eigenaressen van een overgelopen afwasemmertje straf? Vier rechters hebben zich al over die vraag gebogen. Hoe een ogenschijnlijk futiele zaak de rechtbank én de beklaagden drie jaar lang bezighoudt.
‘U kunt het kinderachtig vinden, maar u heeft de wet overtreden.’
Tien jaar Homohuwelijk
Op 1 april 2001 had Nederland de wereldprimeur toen in Amsterdam vier homostellen trouwden. Mies Bouwman, Boris Dittrich, Job Cohen en andere hoofdrolspelers vertellen. Plus: Ivo is de bruid.
Stacks Image 620
Stacks Image 624
beeld © David Magnusson
De erfenis van Stieg Larsson
Precies vijf jaar geleden overleed Stieg Larsson. Zijn Millennium-trilogie voert alle bestsellerlijsten aan. Zijn nabestaanden voeren een bittere strijd om de nalatenschap, die doet denken aan Larssons eigen thrillerplots.