ivovanwoerden.com

Changing the world, one site at a time…

Stacks Image 236
In HP/de Tijd verschijnt iedere maand een aflevering van de serie 'Bloedverwanten', een dubbelinterview met een bekende Nederlander en een familielid waarmee hij/zij een speciale band heeft.
 • foto © Roos Trommelen
 • foto © Florestan Korp
 • foto © Florestan Korp
 • foto © Roos Trommelen
 • foto © Corbino
 • foto © Roos Trommelen
 • foto © Roos Trommelen
 • foto © Jouk Oosterhof
 • foto © Jouk Oosterhof
 • foto © Jouk Oosterhof
 • foto © Jouk Oosterhof
 • foto © Jouk Oosterhof
 • foto © Jouk Oosterhof
 • foto © Jouk Oosterhof
 • foto © Jouk Oosterhof
 • foto © Jouk Oosterhof
Deze maand: Sanne en Jan Terlouw.
Eerdere afleveringen: Jan en Jeroen Siebelink, Daniel en Robin Boissevain, Coen Simon en zijn ouders, Miranda en Nelly Frijda, Martin en Gerdi Verbeet, Jan en Freek Vonk, Robin en Sanne Vogel, Ari en Jules Deelder, Priscilla en Robert Kranenborg, Wouter en Hans Klok, Hans en Emilie en Valerie Pos, Dirk en Erik van Lieshout, Ria en Richard Groenendijk, Imro en Ramon Beuk, Daan en Jesse en Peter Faber, Karim en Hakim Traïdia.
Nieuwsgierig? Lees hier de aflevering over de kunstenaarsbroers Van Lieshout en hier over Ari en Jules Deelder!
'Den Haag en de tabak'
Tabakslobbyisten oefenen invloed uit in Den Haag. Tegen de regels in consulteerde de
staatssecretaris ze. Nu dreigt een rechtszaak.

Dit is het laatste deel uit onze serie over de tabakslobby. De eerste drie delen kunt u lezen op de website van Vrij Nederland.
‘De onderzoeker en de tabak’
Onderzoeken en rapporten spelen een sleutelrol in de tabakslobby. Zoals een schimmige publicatie van KPMG over sigarettensmokkel. 'Het gaat om het inlijven van autoriteit.'

Dit is het derde deel uit onze serie over de tabakslobby. Het eerste deel, over de rol van werkgeversorganisatie VNO-NCW, leest u hier. Het tweede deel, over de kleine tabakswinkeliers, vindt u hier.
'De industrie en de underdog'
Kleine tabaks winkeliers roepen meer sympathie op dan grote fabrikanten. Daar wordt in de politieke lobby gretig gebruik van gemaakt. Deze week in Vrij Nederland: hoe de industrie de winkelier voor haar karretje spant.

Dit is het tweede deel uit onze serie over de tabakslobby. Het eerste deel, over de rol van werkgeversorganisatie VNO-NCW, leest u hier.
Stacks Image 126
‘De laatste vriend van de sigaret.’
Elke industrie gebruikt lobbyisten om haar belangen te behartigen. Maar de tabaksindustrie heeft een probleem. De Nederlandse overheid moet deze vertegenwoordigers buiten de deur houden, op grond van een internationaal verdrag dat zij in 2005 met 167 andere landen heeft ondertekend: het FCTC-verdrag van Wereldgezondheids-organisatie WHO.
In dit lastige nationale en internationale krachtenveld moet de tabaksindustrie op zoek naar bondgenoten die het voor haar opnemen. Wie zijn de stille steunpilaren – organisaties van onbesproken reputatie en invloedrijke personen – via welke deze miljardenindustrie toch haar invloed kan doen gelden?
‘Ik bad tot God en de godin gaf antwoord.’
Vrij Nederland heeft deze week een Sterke Verhalen special, mét het verhaal van Demi van Merkestein. Toen ze erachter kwam dat ze in het verkeerde lichaam zat, deed Demi nog een andere ontdekking...
Stacks Image 1641
Stacks Image 44
beeld © Merlijn Doomernik
‘Kunst helpt mij beter naar de wereld te kijken’
Welke lessen leert het leven ons? Gelauwerd acteur Gijs Scholten van Aschat, nu te zien in ‘Na de repetitie/Persona’, is nog altijd bezig zichzelf opnieuw uit te vinden.
Van 2010 tot 2012 werkte Ivo als redacteur bij HP/de Tijd.
Onderstaande selectie geeft een beeld van de soort artikelen waaraan hij in deze periode heeft gewerkt.
Nooit meer niks doen
Natuurlijk, druk-druk-druk waren we altijd al. Maar sinds de komst van smartphones en sociale media als Facebook en Twitter is er geen houden meer aan. Wie erbij wil horen, mag geen evenement, programma of serie meer overslaan. Amerikaanse experts spreken van een serieus syndroom: de fear of missing out, oftewel fomo. ‘Wie er niet in meegaat, wordt een outcast.’
Stacks Image 486
beeld © Martyn F. Overweel
Stacks Image 483
beeld © Roel Rozenburg
‘Het wantrouwen is ingebakken’
Geen onderwerp zo ingewikkeld als de economie van de zorg. En tegelijk zo beladen. Tijd voor een pragmatis!e D66’er op Volksgezondheid? Roger van Boxtel, tegenwoordig zorgverzekeraar, zou best wat koppen tegen elkaar willen slaan.
Zinken zonder zwemdiploma
Zangeres Justine Pelmelay was aan boord van het rampschip Costa Concordia. Ze wilde er een clip opnemen voor haar nieuwe single, Op zoek naar geluk. Het liep even anders.
Stacks Image 466
Stacks Image 477
beeld © Paulina Szatanska
De vrouwen van de Poolse klussers
De Zuid-Poolse streek Opole zag de laatste twintig jaar zijn mannelijke inwoners naar het buitenland vertrekken. Hun vrouwen bleven achter en moesten zich noodgedwongen emanciperen. Sommigen zijn burgemeester, brandweervrouw en houthakker tegelijk. Met Kerst komen de mannen weer thuis.
Puberteit van de ouderdom
In zijn nieuwe show staat Arjan Ederveen voor het eerst alleen op de planken. Desondanks is het vintage Ederveen: absurdistisch, over het randje en toch relevant. Een gesprek over theater, relaties en het slijten der dagen. ‘Ik zit in de puberteit van de ouderdom.’
Stacks Image 498
beeld © ilvy njiokiktjien
Stacks Image 503
beeld © Michael Klinkhamer
De staat versus De Drie Gezusters
Verdienen de eigenaressen van een overgelopen afwasemmertje straf? Vier rechters hebben zich al over die vraag gebogen. Hoe een ogenschijnlijk futiele zaak de rechtbank én de beklaagden drie jaar lang bezighoudt.
‘U kunt het kinderachtig vinden, maar u heeft de wet overtreden.’
Tien jaar Homohuwelijk
Op 1 april 2001 had Nederland de wereldprimeur toen in Amsterdam vier homostellen trouwden. Mies Bouwman, Boris Dittrich, Job Cohen en andere hoofdrolspelers vertellen. Plus: Ivo is de bruid.
Stacks Image 521
Stacks Image 525
beeld © David Magnusson
De erfenis van Stieg Larsson
Precies vijf jaar geleden overleed Stieg Larsson. Zijn Millennium-trilogie voert alle bestsellerlijsten aan. Zijn nabestaanden voeren een bittere strijd om de nalatenschap, die doet denken aan Larssons eigen thrillerplots.
In januari 2009 sprak Ivo voor Vrij Nederland met Vera Politkovskaya, dochter van de op 7 oktober 2006 vermoorde journaliste en mensenrechtenactiviste Anna Politkovskaya over de gevaarlijke situatie voor mensen die openlijk kritiek durven te uiten op de Russische rechtsgang en het optreden van Rusland in Tsjetsjenië.
Een kogel in Rusland
Een mensenrechtenadvocaat en een journaliste werden vorige week in Moskou doodgeschoten, net als drie jaar geleden hun cliënt en collega Anna Ploitkovskaya. Anna’s dochter is sindsdien op zoek naar de waarheid. ’Ook de maatschappij moet weten wie de opdracht gaf.’
Stacks Image 542
beeld © Alexey Sazonov/AFP/ANP
Vanaf 2006 werkte Ivo ook als freelancer voor Nieuwe Revu en Revu.nl.
Onderstaande artikelen zijn een selectie.
Stacks Image 644
beeld © Hollandse Hoogte
Scientology Light kost 20.000 euro
Stichting True Source Scientology probeert de leer van Ron Hubbard, de grondlegger van Scientology te verspreiden vanuit Schiedam. Maar wel los van de wereldwijd in opspraak geraakte kerk. Voorzitter Max Hauri: ‘Ze bedreigen ons met bommen.’
Alles mag zomaar doorgaan
Een jaar geleden zag de wereld hoe vrouwen in 19de-eeuwse kledij toekeken hoe meer dan 400 kinderen werden weggehaald bij de Amerikaanse FLDS -kerk. De sekte en zijn leider staan nu voor de rechter wegens fraude en seksueel misbruik van kinderen. Revu bezocht het sektedorp en sprak met ex-leden.
Stacks Image 679
beeld © Hollandse Hoogte
Stacks Image 684
beeld © Clemens Rikken
Het Scientology Oerwoud
Bedrijfjes, organisaties en websites waarvan vaak niet duidelijk is dat ze van Scientology zijn. Een eigen afkickcentrum. Een eigen lagere school. Scientology is veel meer dan een ‘kerk’ in Amsterdam. Revu toog undercover naar afkickkliniek Narconon in Zutphen. ‘Geen van ons is psycholoog.’

Dit artikel werd ook gepubliceerd in HUMO.
Iedereen komt in onze dossiers
Vorige week beschuldigden ex-leden Scientology-leiders in Amerika van het gebruik van fysiek geweld, in Frankrijk werd de kerk in mei aangeklaagd wegens ‘oplichterij in georganiseerd verband’. En hoe opereert Scientology in Nederland? Journalist Stella Braam ging undercover bij de Amsterdamse vestiging en kwam in aanraking met uitgeputte, onderbetaalde werknemers, wurgcontracten en ronduit bizarre ideeën.

Dit artikel werd ook gepubliceerd in HUMO.
Stacks Image 702
beeld © Clemens Rikken
Stacks Image 707
beeld © Ivo van Woerden
De slag om Laredo
Het Amerikaanse stadje Laredo ligt op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico en is een van de belangrijkste doorvoerkanalen voor drugs, wapens, illegalen en geld. Daarom strijden drugskartels met elkaar om controle over stad. Revu ging op pad met de politie die het geweld en de drugstransporten probeert in te dammen.
‘Ga jij naar Laredo? Prettig je te hebben gekend...’
‘Exclusief, ik heb hem ex-clu-sief!’
Ze hoopt dat Claudia Schiffer een ongeluk krijgt en dat David Beckham coke gebruikt terwijl hij het met een man doet.
Verslaggever Ivo van Woerden – als enige! – op pad met Amy Weston, één van de weinige vrouwelijke diehard paparazzi in Londen. ‘Ik zie ze als prooi.’
Stacks Image 722
beeld © WENN
Stacks Image 735
‘Ik durf nu meer risico’s te nemen'
Hij trekt op met zwarte nationalisten, plezierjagers, neo-nazi ’s, pornosterren en hoeren en weet hen achteloos de meest bizarre bekentenissen te ontlokken. De Britse documentairemaker Louis Theroux (38) heeft de vrije hand gekregen van de BBC . ‘Je kunt niet filmen als iemand wordt gemarteld.’
Gezegende bonen genezen homo's
Guess what:: homo’s kunnen genezen worden! Althans: dat beweert People Can Change. Dit najaar organiseerde de Amerikaanse homohealingsgroep een Journey into Manhood-weekend in Engeland. Revu ging undercover om te kijken wie er beter willen worden, waarom en hoe. ‘Homo’s zijn als kannibalen.’
Stacks Image 744
beeld © Corné van der Stelt
Stacks Image 749
beeld © Bram Lammers
Kindersex in Kaapstad
‘De klanten vroegen me of ik aan kinderen van 13 of zelfs 11 kon komen,’ zegt Angelica (21) over de tijd dat ze als 15-jarige kinderprostituee haar lichaam verkocht in Kaapstad. Ze heeft bruine vlekken op haar wangen, mist vier voortanden en is erg mager.
Onderstaande artikelen vormen een selectie van wat Ivo schreef voor de Volkskrant.
Stacks Image 848
beeld © Marieke Wijntjes
Bezielde business
Zaken doen en spiritualiteit: twee grotere tegenpolen lijken nauwelijks denkbaar. Niet volgens Paul de Blot (86), hoogleraar Business Spiritualiteit aan Nijenrode. 'Als je voelt dat het goed is, gaat het vanzelf'.
Slijmen bij de baas werkt als sociale smeerolie
Vrijwel iedereen ergert zich aan collega's die slijmen bij de baas. Vreemd, want het werkt wel. Het is de manier om zaken voor elkaar te krijgen, als je het maar volgens de regels doet. Slijm bijvoorbeeld niet alleen naar boven.
Stacks Image 863
beeld © Roos Vonk
Stacks Image 879
beeld © CORBIS
Van uitstel komt (soms) afstel
Annemarie van Dijk (27, pseudoniem) werkt bij een uitgeverij en heeft de gewoonte haar werk voor zich uit te schuiven. Ze vertoont uitstelgedrag – met een leenwoord procrastinatie genoemd.
Dit artikel werd ook gepubliceerd in
De Morgen
'Ik ben geen modedictator’
‘Met mode laat je zien wie je bent’, zegt de Amerikaanse zelfbenoemde stijltherapeut Tim Gunn (55) en hij wijst op zijn paars met roze gestreepte stropdas. Gunn werd wereldwijd bekend als de stijve, altijd in pak gestoken grijsaard van het populaire realityprogramma Project Catwalk. ‘Ik voel me hier nou eenmaal prettig in.’ De stropdas is vandaag zijn poging om iets ‘speels’ toe te voegen aan zijn conservatieve, zakelijke outfit.
Stacks Image 892
In 2007 en 2008 werkte Ivo als redacteur bij de gratis krant DAG.
Onderstaande selectie geeft een beeld van de soort artikelen waaraan hij in deze periode heeft gewerkt.
Stacks Image 980
beeld © Ivo van Woerden
Er is gewoon geen uitweg in Bridgend
Op 26 april vorig jaar vond Tracy Roberts (38) het levenloze lichaam van haar 19-jarige zoon, hangend aan een stuk ijzerdraad in zijn huis in de wijk Cefn Glas in Bridgend. Het stadje in Wales telt 40 duizend inwoners en wordt in de Britse media inmiddels ‘suicidetown’ genoemd omdat er sinds januari 2007 zeventien jongeren zelfmoord hebben gepleegd.
Lachen, handjes schudden en een enkel klein grapje
‘Toen ik het Witte Huis verliet, nam ik mij voor de rest van mijn tijd, geld en talenten te besteden aan waardevolle activiteiten,’ aldus Bill Clinton (61) in de opening van zijn nieuwe boek Geef en verander de wereld.
Stacks Image 1007
beeld © EPA
Stacks Image 999
beeld © Peter de Jong
Geblesseerde Matt praat
Hij nam een hele actiefilm op zonder een schrammetje op te lopen. Maar na een dutje met zijn veertien maanden oude dochter wordt Matt Damon (36) half-verlamd wakker. De Hollywood-ster is in Amsterdam voor de première van zijn nieuwe film The Bourne Ultimatum. Vanwege zijn vers opgelopen nekblessure wordt het interview-schema iets aangepast, waardoor DAG samen met 23 andere nieuwsgierigen welgeteld twee vragen mag stellen.
Red de tijger, eet droog brood
Door het eten van margarine, soep of een ijsje, draag je bij aan het kappen van regenwoud. Volgens Greenpeace verdwijnen alleen in Indonesië dagelijks al meer dan 7200 voetbalvelden regenwoud, mede ten behoeve van palmolie-plantages.De Britse supermarkt Asda ondernam al actie en ook in Nederland kondigen The Body Shop en cosmetica-merk Lush maatregelen aan.
Stacks Image 1017
beeld © Hollandse Hoogte