Hoog Nederland

In het dorpje Nederland, dat hoog in de Rocky Mountains ligt, wonen geen Nederlanders. Althans, dat vertelde een Deense die achter me stond in de rij van de plaatselijke koffieshop. Er waren wel meerdere Denen in Nederland gestrand en die hadden vandaag allemaal een topdag omdat de zon scheen.

‘Gister hadden we een orkaan, en morgen begint een tien dagen durende sneeuwstorm,’ zei de Deense. ‘Dus je hebt geluk.’

Molshoop

Dat had ik zeker. Ik was zomaar de bergen ingereden omdat ik ‘Nederland’ op de kaart had zien staan en het onvoorstelbaar vond dat er juist in de besneeuwde Rocky’s een plek was vernoemd naar een land waar iedere molshoop al een aardige berg werd gevonden.

Nederland was in 1874 gesticht door mijnwerkers die hogerop in de bergen in de mijn werkten en dit juist een lager gelegen vlak land vonden, leerde ik van de Deense. Zo was er toch nog iets van logica in de naam aan te brengen. De sfeer in het dorp was wat ik me voorstelde van Alaska. Met van die lage houten huizen die lang geen verf hadden gezien, dikke SUV’s en, op een enkele roze Cadillac na, weinig vrolijks.

Easy?

De Deense en haar Amerikaanse man hadden een tip: ik moest naar Mud Lake, vanwege de zon. Tien minuten later begon ik aan de route die als ‘easy’ was omschreven. Vermoedelijk was dat ‘easy’ vooral het geval als het al een tijdje zomer was, zónder orkaan en sneeuwstorm, want het pad was alleen te herkennen aan blauwe bordjes die op bomen gespijkerd waren en aan voetsporen van anderen, vermoedelijk Denen, die er die ochtend al hadden rondgebanjerd. Het was desondanks een glibberige boel. Ik zakte regelmatig met een been de diepte in en kwam zelfs op een punt waarop ik besloot dat rechtsomkeer gaan verstandiger was dan doorzetten.

Wel prikten de sneeuwtoppen van de Rocky’s als geglazuurde muffins boven alle andere bergen uit en drong steeds beter tot me door dat ik hier in Nederland op advies van Denen een besneeuwd moddermeer aan het bepotelen was. Na afloop meldde ik me bij de koffietent om op een terrasje bij te komen. Heel ‘Hygge’.