Het drama van Alphen, 5 jaar later

KRO-NCRV 2Doc: Het drama van Alphen, 5 jaar later
uitgezonden op 4 april 2016 om 21:00 uur
Bekijk de hele film hier.

Het waren de gewone dagelijkse boodschappen die de door Ivo van Woerden geïnterviewden in Het Drama van Alphen, 5 jaar later naar winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn brachten. Appels voor een appeltaart, een visje bij de visboer, een plank bij de doe-het-zelf-zaak. Een doorsnee winkelcentrum waar mensen uit alle lagen van de bevolking hun boodschappen halen voor het weekend.

Op zaterdag 9 april 2011 verliet Tristan van der V. zijn flat met uitzicht op De Ridderhof en begon er aan zijn dodelijke tocht. Zes mensen kwamen om, zeventien raakten gewond, daarna beroofde hij zichzelf van het leven. In die luttele minuten veroorzaakte hij de eerste op Columbine geïnspireerde aanslag in Nederland.

Vijf jaar later vertellen nabestaanden, slachtoffers en ooggetuigen over de gebeurtenissen op die fatale dag en hoe het schietincident hun leven heeft veranderd. Fanatieke wandelaarster Hannah Postma werd in haar rug geraakt en moet sindsdien in een rolstoel door het leven. Nadim Youssef vluchtte in 2005 uit Syrië na een aanslag op zijn leven, maar stierf uiteindelijk in Alphen aan den Rijn omdat hij boodschappen ging halen. Paul van der Ham is vooral dankbaar dat hij nog leeft. Hij geniet na de aanslag meer dan ooit van de kleine dingens des levens, zoals een croissantje met verse jus.

Filmmaker Wilfried Koomen en journalist Ivo van Woerden (schrijver van boek Het Drama van Alphen) laten zien hoe kwetsbaar, veerkrachtig en ijzersterk de menselijke geest is.

Het drama van Alphen, 5 jaar later is een film van regissseur Wilfried Koomen voor KRO-NCRV 2 Doc en is geproduceerd door Talent United.