Over Ivo

Ivo van Woerden (1979) is schrijver en journalist.
Zijn werk is onder meer verschenen in Volkskrant Magazine, NRC, Trouw, Vrij Nederland en HP/De Tijd. Veel van deze publicaties zijn terug te lezen via deze website, onder het menu ‘Artikelen’.

Voor zijn undercover onderzoek naar de ouderenzorg werd hij genomineerd voor de journalistieke prijs De Tegel. Voor zijn journalistieke onderzoeken ontving hij meerdere keren steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, de Stichting Democratie en Media en het Europese Journalismfund.

Van Woerden schreef de boeken: Undercover in de Ouderenzorg, dagboek van een bejaardenbroeder (2011). Het drama van Alphen (2013), The great Marc Evers (2015 / 2017, winnaar van de Gouden Freelancer Award). De Vreemdeling in de tuin (2019, genomineerd voor de Brusseprijs 2020). 

Van Woerden werkte ook samen met Wilfred de Bruijn aan zijn boek Op zoek naar mijn Frankrijk (2017) en met Paul Haenen (Ik heb bekend, 2020 en Het vrolijke winterboek van Margreet Dolman en dominee Gremdaat (2021)

In 2014 was hij fellow aan het World Press Institute dat is gelieerd aan de University of St. Thomas in Saint-Paul, Minnesota. 

About Ivo

Ivo van Woerden (1979) is a writer and journalist from the Netherlands. His work has been published in Dutch national newspapers like De Volkskrant, NRC and Trouw and in magazines such as Vrij Nederland and HP/De Tijd. Internationally he’s been published in Süddeutsche Zeitung and Stern (both Germany), De Morgen and Humo (Belgium). For his undercover investigation into the elderly health care system in 2010, he was nominated for a national journalism award (De Tegel). 

He’s authored several non-fiction books on a wide range of topics. Het drama van Alphen (2013) is a reconstruction of the first Columbine inspired shooting spree in the Netherlands. The great Marc Evers (2017) is a non-fiction novella with the life story of Hollands biggest Paralympic swimming champion. De vreemdeling in de tuin (2019) is a true story of a Dutch family who found a stranger in their garden, and took him in to figure out how to give him a better life (shortlisted for the award for best journalistic book De Brusseprijs in 2020).

He’s also been a ghostwriter and has been involved in documentaries for radio and television.

In 2014 he became a fellow at the World Press Institute in St. Paul, Minnesota.