Plots: Een redelijke prijs

Jarenlang had de farmaceutische industrie amper interesse in zeldzame ziektes. Sinds kort hebben bedrijven ontdekt er aan deze ‘weesziektes’ ook winst te behalen valt. Daardoor kunnen patiënten die eerst buiten de boot vielen eindelijk geholpen worden. Er is slechts één probleem: de nieuwe weesgeneesmiddelen kosten soms honderdduizenden euro’s per patiënt per jaar. De samenleving kan het nauwelijks opbrengen om ze te vergoeden. Daarom moeten rekenaars zich over pijnlijke vragen buigen. Hoeveel kost een patiënt de samenleving ? Hoeveel levert hij de maatschappij op? Hoeveel willen we betalen om een leven te redden? Of een ernstige ziekte te behandelen? Wat is het ons waard als iemand wel beter wordt van een medicijn, maar niet geneest? Radiomaker Laura Stek en onderzoeksjournalist Ivo van Woerden gingen voor Plots op zoek naar antwoorden.

Uitgezonden op zondag 24 november 2013, 18:15 uur Radio 1.
Beluister de uitzending hieronder.

Over Plots

Plots is een programma met onwaarschijnlijke maar ware verhalen rond één thema. Kleine menselijke verhalen die je raken en je aan het denken zetten, waar je mond van openvalt of hardop bij in de lach schiet. Plots is winnaar van de Zilveren Reiss Microfoon en genomineerd voor De Tegel, de Prix Europa en de Prix Italia. Het programma is geïnspireerd door het Amerikaanse documentaireprogramma This American Life en wordt vervaardigd door de makers van de bekroonde VPRO-serie 1 Minuut. Plots komt tot stand met steun van het Mediafonds.