‘Wie is de Mol?’: Na de schok, alle ballen op Fons

Tien kandidaten, van wie één mol. Journalist Ivo van Woerden praat je bij over aflevering 9 van ‘Wie is de Mol?’: Je kunt nu in drie tunnels verdwijnen waarbij ik Fons het meest verdacht vindt.

Let op: spoilers!

Ik ben in totale verwarring, want ik was ervan overtuigd in de juiste tunnel te zitten, zoals dat gaat met tunnels en complotdenken. Zelfs tijdens deze aflevering dacht ik nog: nee, natuurlijk is het Kees. Ik zag er allemaal bewijzen voor: de (zogenaamde) hoogtevrees, het niet oplossen van een puzzel terwijl ik in één blik zag dat hij gewoon de cijfers bij elkaar op moest tellen om 24 te maken. Maar goed, dat bleek dus weinig te betekenen. En nu, nu staat alles op losse schroeven.

Maya-smurf

Is het dan toch Fons, die al die tijd zo overduidelijk heeft zitten mollen dat ik het niet serieus heb genomen? Heeft hij bewust voor het zakje van 250 euro gekozen om na een hele reeks ziplijntjes te kunnen reproduceren dat de neus van zo’n Maya-smurf ‘ni’ heet. Zo kreeg hij een bescheiden bedrag in de pot, wat hem niet heel verdacht maakte en dat was wel eens leuk voor de verandering.

Al was het wel het laagst mogelijke bedrag. Daarbij was het opvallend dat hij ervoor koos om de namen van de lichaamsdelen te onthouden, terwijl aan het einde bleek dat hij die alleen voor zijn eigen kistje mocht opnoemen en Anna zelf met het goede antwoord moest komen. Bovendien: deed hij de puzzels nu niet omdat hij die als mol al had gemaakt?

Heeft Fons ervoor gekozen in het water te gaan liggen om daar namen op te vangen en die naar Sor en Anna te schreeuwen? Misschien schreeuwde hij direct de naam van de sleuteltje waarmee de geldkist opengemaakt kon worden en haalden Sor of Anna die van de tafel, waardoor ze sowieso het juiste kisten niet open konden maken? Of durfde hij dat toen nog niet, maar zei hij gewoon op de boot naar het vaste land dat hij een naam had doorgegeven waardoor Anna het sleuteltje weghaalde? Of hield hij het op het eind achter en deed een ander sleuteltje in het slot? Ja, het zou allemaal kunnen en ook allemaal geweldig zijn.

Lees verder…

Foto: Joy Hansson / AVROTROS