Elsevier weekblad

De hel van Alphen twee jaar na dato beeldend beschreven

Het drama van Alphen‘, zo heet het boek dat onderzoeksjournalist Ivo van Woerden schreef over de schietpartij die twee jaar geleden winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn in een paar minuten veranderde in een slagveld.

Zaterdag 9 april 2011 schoot de 24-jarige Tristan van der Vlis iets na het middaguur met drie legale vuurwapens zes mensen dood, verwondde zeventien anderen en schoot zichzelf daarna een kogel door het hoofd.

Eenling

Ik herinner mij de chaos van de eerste uren. Wie was de schutter? Wat was zijn motief? Was de dreiging met zijn zelfmoord verdwenen? In het stadhuis van Alphen en op straat volgde ik de ontwikkelingen de rest van de dag op de voet.

Tristan van der Vlis bleek een eenling met psychische problemen. Ondanks een eerdere gedwongen opname, mocht hij als sportschutter zijn wapens behouden en kon hij probleemloos nieuwe munitie inslaan. De controlerende taak van de politie bleek een wassen neus.

Fatale dag

In zijn boek reconstrueert Van Woerden de gebeurtenissen van die fatale dag van minuut tot minuut vanuit het perspectief van ooggetuigen, hulpverleners, slachtoffers len hun nabestaanden. Alsof je er als lezer ‘live’ bij bent. Het zijn indringende verhalen die samen de hel van die dag beschrijven.

Het boek deed mij denken aan de bestseller102 minuten van de Amerikaanse journalisten Jim Dwyer en Kevin Flynn. Zij beschrijven daarin minutieus de gevolgen van de aanslag op het World Trade Center op 11 september 2001 door de ogen van degenen die zich in de twee torens bevonden.

Simpele details

Volgende week dinsdag is het precies twee jaar geleden dat Tristan van der Vlis toesloeg. Op basis van vele tientallen gesprekken heeft Van Woerden een uitstekende reconstructie van die dag gemaakt.

Juist de simpele details in de persoonlijke verhalen maken de toenmalige hel van Alphen inzichtelijk.

Lees hier dit artikel op de site van Elsevier.