de Volkskrant

Beeld: Valentina Vos

‘Ik wist: dit wordt mijn leven, al zal het moeilijk worden, want als homo was je uitschot’

‘Ik heb bekend, mijn leven begint!’, schrijft cabaretier Paul Haenen in een van zijn tienerdagboeken, die nu worden uitgegeven. Een gesprek over zijn coming-out en de eenzame puberteit die eraan voorafging.

Op 4 maart 1962 schrijft Paul Haenen, dan 15, in zijn dagboek onder het kopje ‘homoseksuelen’ dat hij hiermee bij een ‘heel moeilijk onderwerp’ is aanbeland: ‘Ik twijfel namelijk aan mezelf omtrent dit punt.’

‘Ik twijfelde sinds mijn 6de al niet’, zegt Paul Haenen (73) nu, ‘maar ik schreef het zo op in mijn dagboek omdat ik wist dat mijn moeder het zou lezen. Ik was bang dat ik dan hormooninjecties zou krijgen om van mij een hetero te maken. Ik dacht: als ik nou opschrijf dat ik twijfel, kan ik altijd nog zeggen: het is alweer over, ik had me vergist.’

Lees het hele artikel hier.