Gouden Freelancer Award 2015

Ivo van Woerden is de winnaar van de eerste Gouden Freelancer Award 2014-2015. De prijs werd vrijdag aan hem toegekend op het symposium ‘De onmisbare freelancer’ van Bureau Wibaut in Amsterdam.

Van Woerden krijgt deze journalistenprijs voor zijn longread ‘The Great Marc Evers’ die online is gepubliceerd door paywall-uitgeverij Fosfor. De Gouden Freelancer is een nieuw ingestelde prijs voor het beste door freelancers geproduceerde journalistieke verhaal. Uitgangspunt van de prijs is dat media doorgaans producties van hun vaste medewerkers insturen naar vakprijzen zoals De Tegel. Zeven Nederlandse freelance journalisten dongen mee naar de eerste Gouden Freelancer Award. Het gaat om Aliëtte Jonkers, Anouk Eigenraam, Ivo van Woerden, Mensje Melchior, Rosanne Kropman en het duo Cecile van de Grift en Mark Schrader.

Uit het juryrapport: “Van Woerden heeft met dit verdienmodel zijn nek uitgestoken, en het onderste uit de kan gehaald om een meeslepend verhaal te vertellen in de beste traditie van narratieve journalistiek. Het onderwerp is zeer origineel, de strijd van Marc heeft bovendien maatschappelijk belang, want veel kinderen krijgen vanuit de GGZ labels opgeplakt. Evers laat zien dat je ondanks een beperking of stoornis een leven met hoge pieken kunt leiden. Dat doet hij in een aantrekkelijke en overtuigende schrijfstijl, die je echt meesleurt in dit lange verhaal. De verrijking van de fotografie en de verschillende vormen waarop je dit verhaal kan lezen: via een app, of de website, maakt dat Ivo van Woerden de winnaar is van de Gouden freelancer 2014/ 2015.”

De Gouden Freelancer Award is een initiatief van journalistencollectief Bureau Wibaut. De uitreiking viel samen met het symposium ‘De Onmisbare Freelancer’, dat op dezelfde dag eveneens zijn eerste editie beleeft. De prijs wordt ondersteund door Google, NVJ en de FreeLancers Associatie (FLA). De winnaar is gekozen door een jury bestaande uit Max van Weezel (commentator van Vrij Nederland), Roos Schlikker (columnist van Het Parool) en FLA-bestuurslid Jeroen Mirck, tevens webredacteur van MarketingTribune. De winnende mediaproductie ‘The Great Marc Evers’ van Ivo van Woerden is een longread die tegen betaling te lezen is via het platform van uitgeverij Fosfor. Het artikel gaat over de opofferingen die de geestelijk gehandicapte Marc Evers en zijn familie moeten doen om uiteindelijk een ondenkbaar doel te bereiken: zwemkampioen op de Paralympics.