‘The great Marc Evers’ wordt graphic novel

Er is een graphic novel in de maak gebaseerd op Ivo’s boek The great Marc Evers.
Tekenaar Gemma Plum is hard aan het werk om een stripboek te maken van het waargebeurde verhaal over Nederlands grootste Paralympische zwemkampioen Marc Evers, uit Hillegom.

In 2017 kwam het boek The great Marc Evers uit. Door er een graphic novel van te maken, willen de initiatiefnemers het verhaal toegankelijk maken voor een nieuwe groep lezers, inclusief mensen met een verstandelijke beperking en autisme. Prijswinnend colorist Marloes Dekkers heeft zich bij het team gevoegd om de tekeningen van Gemma zo mooi mogelijk in te kleuren en het verhaal met haar kleuren een extra laag te geven.

Het stripboek moet in 2024 af zijn, maar we zullen in de tussentijd geregeld updates blijven delen. Heb je interesse en wil je niets missen? Bezoek dan de Facebook-pagina van The great Marc Evers en like/volg deze. Of schrijf je in voor Ivo’s nieuwbrief.

Hoe maak je water in kleur?

De grootste uitdaging voor Marloes Dekkers is hoe je water tot leven brengt op papier: “Ieder project kent zijn uitdagingen. In het geval van de inkleuring voor The Great Marc Evers is dat om ‘zwembadwater’ weer te geven. Er zijn golfjes, er is schittering van licht op het water, er zijn spetters en er is een spannende onderwaterwereld. Bij de start van project brak ik echt mijn hoofd over hoe ik dat in kleur zou moeten weergeven. In eerste instantie ben ik aan de slag gegaan met foto’s om die watertextuur te maken, maar tekenaar Gemma vond dit niet echt ‘de vibe’ die het verhaal nodig had. Dus ben ik aan de slag gegaan met ecoline om nieuwe texturen te maken: de flesjes ecoline neerzetten, potten water, keukenpapier, penselen en stapels glad aquarelpapier.

Er zit een zekere kwetsbaarheid in dat moment wanneer je penseel het papier raakt, de onvoorspelbaarheid van de inkt dwingt je je brein uit te schakelen, omdat je intuïtie het overneemt en je handen de weg wijzen. De ‘Nat in nat’-techniek geeft mooie waaiers in de verf die goed te gebruiken zijn voor de ‘onderwater’-scenes. Onverwachte kleuren die in elkaar overlopen geven gelaagdheid en uitvergroot op de computer kun je daarmee de verstilling van onderwater meegeven. Daarnaast maak ik ook verlopen van uitgewassen naar verzadigder kleuren, voor dieptewerking.  En hoewel ik er tegenop zag, ben ik toch ook maar golfjes gaan schilderen voor de rimpeling in het water. Die bewerk ik verder op de computer zodat ze, in diapositief, als ‘schittering op het water’ kunnen worden toegepast. Toch weer bijzonder hoe ik zelf weer verrast ben dat zo’n analoge manier van werken uiteindelijk het beste resultaat geeft.”
Hieronder zie je een video van het proces:

Toen Marc 2 jaar oud was kregen zijn ouders van de psychiater te horen dat hun zoon een autismespectrumstoornis en een verstandelijke beperking heeft. Ze kregen het advies om hem in een instelling te laten opnemen, omdat hij nooit zelf naar het toilet zou kunnen gaan, kunnen fietsen, kunnen praten enz. Maar Marcs ouders wilden zich de hoop op een toekomst voor hun kind niet laten ontnemen, wat die toekomst ook zou zijn. In plaats van zich neer te leggen bij wat hij níét zou kunnen, besloten ze op zoek te gaan naar waar er nog wél winst te behalen viel en die ruimte telkens, al was het minimaal, verder op te rekken.
Marc bleek een talent voor zwemmen te hebben. Hij zou uitgroeien tot een vijfvoudige medaillewinnaar tijdens meerdere Paralympische Spelen.