De vreemdeling in de tuin

Titel: De vreemdeling in de tuin 
ISBN: 9789402313451
Auteur: Ivo van Woerden 
Genre: Non fictie 
Uitgever: J.M. Meulenhoff 
Uitgave datum: 11-09-2019 
Uitvoering: Paperback 
Pagina’s: 256 

Een prachtig eigentijds verhaal over de vreemdelingenproblematiek

‘Er loopt een vreemde jongen langs het kanaal,’ leest Annelies in de buurtapp. Even later komt het bericht dat de jongen in een tuin is gaan liggen. Annelies stapt op hem af. Hij heeft geen papieren of geld, spreekt geen Nederlands, Engels of Frans en kan niet lezen of schrijven. Annelies besluit de jongen te helpen. Eerst ontrafelt ze het mysterie van wie hij is, waar hij vandaan komt en hoe hij in de tuin is beland. Daarna zet ze met haar gezin alles op alles om hem iets van een toekomst te bieden. Maar wat is eigenlijk het beste voor deze jongen? Wat houdt een beter leven in?

De vreemdeling in de tuin is het waargebeurde verhaal over wat er gebeurt als je ‘ja’ zegt tegen een vreemde, als je hem in je gezin opneemt, je openstelt voor iemand die uit een heel andere wereld afkomstig is. Een verhaal over goede bedoelingen, empathie, compassie en het aangaan van een avontuur in je eigen huis, maar ook over migratie, over de clash tussen regels en medemenselijkheid.

De Marokkaans-Nederlandse schrijver en tv-presentator Abdelkader Benali over Ivo van Woerden’s nieuwe boek: “Dit meeslepende boek zette me aan het denken over de grenzen van de gastvrijheid. De vreemdeling in de tuin is een aanrader voor iedereen die wil voelen wat het is om in het Nederland van vandaag de dag te strijden voor menselijke waardigheid.”

De vreemdeling in de tuin was in 2020 genomineerd voor de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek.

De Groene Amsterdammer schreef : “De vreemdeling in de tuin is een prachtig verhaal over een ontmoeting tussen twee radicaal verschillende werelden die in Nederland doorgaans parallel naast elkaar bestaan. Als lezer vraag je je steeds meer af: hoe moet dit verder? Wat is eigenlijk die betere toekomst?” Lees hier de hele recensie.