Genomineerd voor Brusseprijs 2020

De jury van de Brusseprijs 2020 heeft Ivo’s boek ‘De vreemdeling in de tuin‘ genomineerd voor de shortlist van het beste journalistieke boek van het afgelopen jaar. De jury zegt over het boek dat het grote verhaal rondom migratie zorgvuldig wordt teruggebracht tot een menselijke geschiedenis waarbij naastenliefde en teleurstelling door elkaar lopen.

De jury zag dit jaar een rijke variëteit aan maatschappelijke onderwerpen voorbij komen, een variëteit die wordt weerspiegeld in de shortlist: de thema’s lopen uiteen van de grote invloed van digitale techniek tot aan migratie-problematiek. Ook valt het op dat grote maatschappelijke kwesties vaak vanuit een persoonlijke beleving voor het voetlicht worden gebracht. Er zijn bijna 200 titels ingestuurd. Meer dan voorgaande jaren, wat aansluit bij de trend dat non-fictie literatuur verder aan populariteit wint.

De jury bestaat uit Saskia Belleman (rechtbankverslaggever van De Telegraaf), Özcan Akyol (schrijver, radio- en tv-maker) en Thomas Rueb (NRC Handelsblad en winnaar Brusseprijs 2019).

De winnaar wordt op 13 juni bekend gemaakt in het radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen. Aan de prijs is een bedrag van tienduizend euro verbonden. Vanaf morgen, 9 mei, interviewt Het Oog wekelijks een van de genomineerden. Ivo zal te horen zijn op zaterdag 16 mei a.s. In De Groene Amsterdammer van 11 juni wordt de shortlist besproken.

De Brusseprijs voor het beste journalistieke boek wordt sinds 2006 door het Fonds BJP uitgereikt en is vernoemd naar journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941) die  reportages en feuilletons schreef voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant.

Natuurlijk gaan onze felicitaties ook uit naar de andere genomineerden:

  • Huib Modderkolk – Het is oorlog, maar niemand die het ziet (Podium)
  • Pieter van Os – Liever dier dan mens  (Prometheus)
  • Jeroen Smit – Het grote gevecht  (Prometheus)
  • Brenda Stoter Boscolo – Het vergeten volk  (Arbeiderspers)

Alle boeken zijn uiteraard verkrijgbaar bij uw lokale boekhandel!