Dubbelganger

‘Jij gaat zeker naar Richard Groenendijk’, zei de buschauffeur toen ik hem vroeg of hij me een seintje kon geven als we in Goedereede aan waren gekomen. Ik keek hem scheef aan, want dat was waar. Ik ging hem samen met zijn moeder Ria interviewen voor HP/De Tijd. ‘H-hoe… weet u dat?’ vroeg ik. ‘Je lijkt op hem,’ zei de chauffeur. Laten we hem Sjaak noemen.

Dat riep zoveel vragen op, dat ik er kortsluiting van kreeg. Om te beginnen: waarom zou iemand die op iemand lijkt, bij die ander op bezoek gaan? Bestaat het leven volgens Sjaak uit dolende dubbelgangers die pas tevreden kunnen sterven als ze hun wederhelft in de ogen hebben gekeken? Of was er iets anders aan de hand: bestond er geen enkele andere reden om Goedereede te bezoeken, dan het interviewen van Richard Groenendijk?

dolende dubbelgangers

Hoe het ook zei, ik moest aan de ervaring en het erg leuke interview terugdenken, toen ik vanmorgen naar de zalige podcast Darmstad FM van Tina de Bruin (Ik ben fan!) luisterde terwijl ik tussen de Franse velden liep. Elke aflevering interviewt ze, gesteund door inbellende typetjes, gasten over ‘schaamte’. Richard Groenendijk vertelde er over zijn jeugd. Hij was gezet, had een hoge stem, worstelde met zijn seksualiteit en groeide op in een vrij gelovige, gesloten gemeenschap. Toen hij naar Rotterdam verhuisde, was dat een bevrijding.

Een feest van herkenning. Ik was ook gezet, beschikte bepaald niet over een laag register, gedroeg me meisjesachtig en werd daarmee gepest. Het voedde de schaamte voor wie ik was en het duurde lang voor dat weg was. Een kamer in Rotterdam, de grote stad, hielp om mijn eigen leven beter vorm te durven geven. Andere paralellen: ik heb een liefde voor theater en gebruik humor (soms) als copingmechanisme.

Zo kwam het dat ik me vanmorgen afvroeg: zou buschauffeur Sjaak dat allemaal in één oogopslag hebben gezien? Dan zou ik iedereen die een psychoanalyse nodig heeft, adviseren: neem eerst eens de bus naar Goedereede. Sjaak weet raad.

P.S. Het interview met Richard Groenendijk kun je hieronder teruglezen.

20120802-Bloedverwanten-Richard-en-Ria-Groenendijk