IVO KIJKT

‘THE HAUNTING OF BLY MANOR’ IS MEER DAN EEN VEENLIJK DAT PLOTS ‘BOE’ ROEPT

Om de week schrijft Ivo van Woerden op Linda.nl over wat hij ‘ergens’ heeft gezien. Deze week The Haunting of Bly Manor op Netflix. ‘Geheel onverwacht keek ik het ademloos uit. Een van de beste horrorseries die ik ooit heb gezien.’

Toen ik aan The Haunting of Bly Manor begon, verwachtte ik de zoveelste spookhuis-vertelling te zien. Ik wilde het een paar afleveringen geven voordat ik zou besluiten of het de moeite waard zou zijn om het af te kijken, of dat ik deze serie toch op de berg ‘uren van mijn leven die ik niet meer terug ga krijgen’ zou gooien.

Ik vreesde voor die laatste optie. Er zijn immers al zoveel spookhuisfilms en -series gemaakt dat je het ook wel weet. Er is een mooi oud huis waarvan de vloeren lekker kraken en als de muziek stilvalt, terwijl de hoofdpersoon (doorgaans een mooie jonge vrouw of een kind) door het donker de trap op loopt, dan kun je je schrap zetten omdat binnen luttele seconden een of ander zombie-achtig gedrocht vol in beeld komt om je de stuipen op het lijf te jagen. Ik haakte dan ook af bij de zesde serie van American Horror Story, die zich afspeelde in een oud houten huis dat Roanoke heette, omdat er echt geen einde leek te komen aan de gore ranzigheid.

Lees hele artikel op Linda.nl