Oogstreis

Anderhalve kilo zonnebloempitten, schoon aan de haak.

F. komt daarnaast om de haverklap binnenzetten met stapels komkommers, courgettes, bonen en aubergines. Allemaal uit de moestuin.

De koelkast en de vriezer puilen uit. Bij een berg aubergines zette ik puppy-ogen op, wees ernaar en prevelde op mijn allerzoetst: ‘zahlouk’?

F. is de moeilijkste niet en goot zonnebloemolie in een wok om ze in schijfjes te frituren zodat ze, gestampt met ui, tomaat en kruiden, m’n favoriete gerecht uit Marokko worden, waar ik kennis mee heb gemaakt toen ik er was voor het boek De vreemdeling in de tuin.

De oogst brengt zo meer dan alleen maar een overdaad aan lekker eten. Ik bevind me straks weer even op een markt in Marrakech tussen slangenbezweerders , marktkooplui en restaurantproppers…

Zij die gaan smullen, groeten u.