Gewoontedier

De vakantie zit er alweer een paar dagen op en ik probeer van de gelegenheid gebruik te maken om een nieuwe routine uit te proberen. Voordat we weggingen was ik ’s ochtends steeds meer tijd kwijt met wat ik allemaal van mezelf moet en met wat noodzakelijk is, voordat ik dan eindelijk aan het werk kon.

Er kwam alleen maar iets bij, er ging nooit iets af. Eerst vijf kranten lezen, boek lezen, Wordfeud-woorden leggen, lang wandelen met Mec zodat hij alvast aan zijn stappen zou komen (en ikzelf ook), douchen en dan de computer aandoen: alle mails wegwerken, nieuwsbrieven doornemen (voor de zekerheid) en dan eindelijk aan de slag. Met een veel te vol hoofd, waardoor het moeilijk was om door te pakken.

Met een veel te vol hoofd

Nu heb ik het gedeelte tot aan de wandeling verplaatst naar later op de dag om direct na het opstaan, met een stevige kop koffie achter de kiezen, vast wat werk te doen. Het voelt als een mirakel van een ingreep, omdat het dat knagende gevoel dat ik al achterloop voordat de dag is begonnen, in een keer de kop in drukt. Ik dacht zeker vijf keer productiever te zijn, dan anders. Of althans, me vijf keer productiever te voelen. En dat wil wat zeggen.

Is deze nieuwe dagindeling de heilige graal? Gisteravond begon ik na het eten met alle kranten, om bij het doornemen van de eerste al knikkebollend te constateren dat ik me niet meer goed kon concentreren. Die kranten moesten maar wachten. Ik moest immers ook nog (knikkebollend) series kijken en niet te laat naar bed, en, en, en…

Het schijnt 21 dagen te duren voordat een nieuwe routine er zo is ingesleten dat het een gewoonte is geworden. Misschien zijn dit de start-problemen en moet ik geduld hebben. Half november loopt het vast allemaal op rolletjes. En anders moeten we snel weer op vakantie om de boel stevig te resetten.

Wat werkt voor jou?