Moeras

Op een route die ik al minstens honderd keer gelopen heb, viel m’n oog ineens op een berg witte bloemen die ik nooit eerder had gezien. Ze sprongen zo in het oog dat ik me afvroeg of ik misschien kippig aan het worden was, want hoe had ik ze al die tijd kunnen missen?

Op de middelbare school heb ik geloof ik nog geleerd hoe je een herbarium moest aanleggen en hoe je planten en insecten kunt determineren om te achterhalen wat hun naam is. Maar ik vraag me af of dat nog altijd op scholen wordt onderwezen nu de app Obsidentify bestaat.

Want volgens Obsidentify had ik al die tijd 100 procent zeker Moerasspirea over het hoofd gezien, een plant die groeit op natte grond. En dat klopte als een bus want vlak bij de vindplaats stroomt een beekje.

Daarna zag ik ineens overal Moerrasspirea staan.

Daarna zag ik ineens overal Moerrasspirea staan. In (natte) bermen, langs (natte) velden en bij (modderige) paden. Dat ik die spirea ineens overal zag, had ook een naam, maar welke? Vroeger had ik daar een geheugen voor, maar nu heb ik een schoonzus die dat soort zaken per iMessage beantwoordt en als ik het idee heb dat ik die vraag al zeker honderd keer gesteld heb, bespaar ik haar de irritatie en ga direct naar Google. Hier was sprake van het Baader-Meinhof-fenomeen: ‘de illusie dat een woord, naam of ander object dat recent onder iemands aandacht kwam in de volgende periode plotseling voor lijkt te komen in een onwaarschijnlijk hoge frequentie.’ Het wordt volgens Wikipedia ook ‘frequentie-illusie’ genoemd. Dat was geloof ik niet het antwoord dat ik dan van mijn schoonzus kreeg, maar ik was er voor nu tevreden mee.

In (natte) bermen, langs (natte) velden en bij (modderige) paden.

Wat zijn al die hulpmiddelen die de constante zucht naar informatie in een handomdraai kunnen bevredigen toch fijn. Al blijkt soms dat er teveel op leunen, onverstandig is. Toen ik per ongeluk een foto van m’n vader in Obsidentify uploadde kwam er namelijk uit dat ik hier te maken had met een Gewone Dwergvleermuis.

Nu had het aannemen van wat een ander zegt, ongeacht of die persoon de waarheid spreekt of liegt, ook een naam. Maar ik had ineens geen behoefte meer om dat op te gaan zoeken.