Tragedie

Pas toen ik beter keek, zag ik de horror.

Dit is de tijd dat de vliegende herten uitvliegen, een van de grootste keversoorten van Europa. De kaken van de mannetjes lijken op geweien (waar ze niets mee kunnen, ze zitten er puur om vrouwtjes te imponeren).

Je vindt ze nu in de bermen, in het struikgewas en op de weg. In dat laatste geval pak ik ze op om ze op een veilige plek af te kunnen zetten. Ondanks het minimale verkeer, vind ik ze namelijk regelmatig geplet op het asfalt. Zonde, want ze zijn zeldzaam en hebben jaren nodig om volwassen te worden en zich voort te planten.

Pas toen ik beter keek, zag ik de horror.

Vanmorgen zag ik er tijdens mijn wandeling eentje op een drolletje zitten. Althans, zo leek het. Maar toen ik nog eens keek, drong de tragedie tot me door. Een mannetje met een gebroken schild zat bovenop een dood vrouwtje. Hij klemde zich met zijn haakpootjes aan haar vast als een geliefde die zijn schatje voor zijn ogen had zien sterven.

Wat was hier gebeurd? Had hij de tractor wel op tijd aan zien komen en zij niet? Of was het de poot van een koe geweest die uit de hemelen neder was gedaald en bovenop zijn vrouwtje was geland, terwijl hij nog dekking kon zoeken? Of was hij ergens anders gewond geraakt en had hij haar vanuit de lucht haar laatste adem uit horen blazen? Was hij naar haar toe gevlogen, omdat het maar niet wilde lukken om een vrouwtje te vinden en zij de laatste was waar hij zijn hoop op had kunnen vestigen? Moest hij nu alleen verder? Hoe zat het met rouwverwerking van vliegende herten?

Ik bedacht me dat het toekennen van menselijke emoties aan dieren, een naam heeft: antropomorfisme. Daar was ik dus duidelijk schuldig aan. Voor hetzelfde geld zat hij op haar omdat hij haar binnenste aan het opvreten was, of omdat hij haar ook voor een drolletje aanzag waarop het even lekker uitblazen was.

‘NIVEA’, zegt een lieve vriendin van mij steevast als ik mijn zielenroerselen met haar deel. ‘Niet Invullen Voor Een Ander’. Ze heeft een punt. Je weet niet wat er in een ander omgaat. Maar daarover nadenken, kan wel een mooi verhaal opleveren.