Tamme peen

‘Ken je de Wilde peen?’ vroeg F. terwijl ik net anderhalve kilo vers geplukte bramen bij hem inleverde. ‘Die heeft zo’n wit scherm maar dan met een zwart puntje in het midden,’ ging hij verder. ‘Hij is eetbaar en weet je wat zo leuk is? Met dat zwarte puntje doet die plant alsof er een insect in het midden zit, zodat andere insecten ook in de verleiding komen om er eens op te landen. Misschien kom je hem tegen als je er weer op uit gaat, maar pas wel op want er is een plant die op de wilde peen lijkt die giftig is…’

Giftige valkuil

Ik deelde F’s interesse voor alles wat hier in het wild groeit en eetbaar is, maar ik begon er ook steeds meer vragen bij te krijgen. Want we hadden gewone, zeg maar ‘tamme’ peen in de moestuin staan waar je niet de velden voor af hoefde te struinen. Was dat niet veel ehm… praktischer, want ook ‘peen’? En als we het bij die tamme hielden, was dat dan ook niet veiliger, vanwege de giftige valkuil? Bovendien, hoe vaak aten we nou wortel?

Citroenappel-komkommer

Maar F. heeft door zijn eindeloze fascinatie voor alles wat groeit en bloeit, voor wat eetbaar is en wat mogelijk tot zalige (nieuwe) gerechten kan leiden – aangevuld met een verzamelwoede van de bovenste plank – niet voor niets een pracht van een moestuin aangelegd waarin je werkelijk ogen te kort komt. Wel eens citroenappel-komkommer geprobeerd? Die ziet eruit als een citroengele appel en die smaakt dus naar… komkommer. Of een muismeloentje? Die ziet eruit als een miniatuurversie van een watermeloen en smaakt naar… komkommer. Zo gaat het wel even door. We hebben bijvoorbeeld naast ‘gewone’ ook gele en witte courgettes, gele en witte pattisons (die naar courgette smaken), paarse en witte aubergine en alle pompoen- en tomaatvarianten op aard. Ik kan er lacherig over doen, maar het oog wil natuurlijk ook wat en alles wat uit de keuken komt is prachtig.

Tuinreis

Op vakantie hoeven we bovendien niet. Want een reis door de tuin volstaat om je te overladen met nieuwe indrukken, kleuren, weetjes en feiten. De wilde peen heb ik alleen wel even gelaten voor wat hij is. Doe mij maar tam.

—> Meereizen als leunstoeltuinier? De afgelopen dagen heb ik op Instagram vijf korte reels gepost, dus scroll er daar gerust even langs.