Ivo veut sauver les animaux

Ik vertelde een Franse vriend over de zieke egel Freddy die ik vorige week in het bos vond. Die avond las hij toevallig aan z’n dochter een boekje voor: Max veut sauver les animaux (Max wil de dieren redden).

Die vriend stuurde een foto en had ‘Max’ vervangen door ‘Ivo’. Ik moest er hard om lachen. Ook wel een beetje met kiespijn. Want Freddy was net overleden. Een bezoek aan de dierenarts waarbij er koste nog moeite was gespaard om hem van de maden te bevrijden hadden ervoor gezorgd dat Freddy opleefde. Hij at wat. Hij scharrelde wat in zn doos. Wij dachten ondertussen na over hoe het verder zou moeten met Fred. Want de maden leken zijn ogen aangetast te hebben en het voelde niet goed om hem, eenmaal opgeknapt, dan weer terug in het bos te zetten. ‘Een kippenren?’ opperde F. ‘Of een hek om de moestuin?’

Freddy maakte ondertussen pruttelgeluidjes. Die vonden we gezellig.

En ineens lag hij stil in zn doos. Sindsdien vraag ik me af of ik met het willen redden van Freddy er niet juist voor heb gezorgd dat zijn lijden langer heeft geduurd. Waren die geluidjes niet gewoon de maden die van binnenuit doorgingen met hun aanval? Had ik er uiteindelijk niet beter aan gedaan om hem in de wilde natuur te laten, opdat hij korter zou hebben geleden?

Mijn vader dacht per Facetime hardop mee. De conclusie was dat de beste hulp misschien wel was geweest om hem ter plekke uit zijn lijden te verlossen. ‘Maar hoe doe je dat met een egel?’ vroeg ik.

‘Verzuipen?’ Opperde mijn vader.

‘De verdrinkingsdood?!’ zei ik vol afgrijzen. ‘Nee dat is lekker humaan!’

De opties die daarna volgden waren eigenlijk alleen maar gruwelijker en gaven me de rillingen.

‘Een volgende keer dat ik een ziek wild dier vind, weet ik dus niet wat de beste handeling zal zijn,’ constateerde ik.

‘Dat is ook per situatie anders,’ zei m’n vader wijs. ‘En bovendien: de dierenarts had je egel in kunnen laten slapen maar dacht ook dat hij nog te redden was.’ Dat was een schrale troost. Misschien had mijn goede bedoeling ook echt anders uit kunnen pakken, maar zat het er deze keer, helaas voor Freddy, niet in. Hopelijk voor andere dieren in nood wél (en niet alleen op dierendag hoor, gewoon altijd!)