195 scheepswrakken, botresten en aardewerk: de Noordoostpolder is een archeologische schatkamer

Maritiem archeoloog Yftinus van Popta (35) is beduusd van alles wat hij ontdekt in de bodem van de Noordoostpolder. Middeleeuwse dorpen en scheepswrakken met een verhaal. ‘Ik kan mijn ogen soms niet geloven.’

De fascinatie voor een kaart zette ­Van Popta op een spoor van ontdekkingen. Hij trof die kaart aan in een hal van Batavialand, het ­geschiedkundige museum te Lelystad. Ze is kort na de drooglegging van de Noordoostpolder gemaakt en toont een overzicht van alle landbouwkavels, met op die kavels allemaal stippen.

Elke stip staat voor een archeologische vondst tijdens de ontginning van de bodem, die honderden jaren aan de Zuiderzee heeft toebehoord en die na de drooglegging in de jaren veertig gereed werd gemaakt voor akkers en weilanden. “Het gaat om zo’n 195 scheepswrakken”, zegt Van Popta. “En duizenden botresten, aardewerk, bakstenen en dakpannen.”

Lees hier het hele artikel op trouw.nl