Nederlands bekendste spiritueel influencer blijkt een sekteleider te zijn

Spiritueel influencer Bentinho Massaro (33) uit Amsterdam leert online volgers van over de hele wereld hun ‘bewustzijn te verheffen’. De Volkskrant sprak met drie oud-volgelingen die Massaro een sekteleider noemen en stellen dat hij misbruik van hen heeft gemaakt. Ze doorbreken hun zwijgcontract om anderen te waarschuwen.

Beeld Micha Huigen / de Volkskrant

Zij moet het slachtoffer spelen. Hij zal de dader zijn. Het is begin januari 2021 en de Amerikaanse Jade Alectra bevindt zich met de Nederlandse spirituele leraar Bentinho Massaro in haar kamer in het Shantidham Hotel Boutique & Spa, een wellnessresort aan de rand van de Ecuadoraanse hoofdstad Quito. Hij heeft haar net meegedeeld dat ze het seksuele trauma gaan nadoen dat een van de andere leden in de groep heeft opgebiecht.

Even daarvoor hebben ze met de groep in een centrale ruimte van het resort, weggezakt in ruime sofa’s en omringd door camera’s, een ‘distortion reading’ gedaan. De groepsleden zijn ervan overtuigd dat ze ‘een energieveld’ delen en dat dit energieveld negatief wordt beïnvloed door jeugdtrauma’s en oude overlevingsstrategieën – distortions. Ze kunnen zichzelf ‘purificeren’ door die trauma’s op te biechten in de groep, waarna de groepsleden uren op ze inpraten om de verstorende gedachte of herinnering te laten verdwijnen. Er staat veel op het spel: de leden hebben een missie, met hun ‘hoge energieveld’ kunnen ze de optimale versie van zichzelf bewerkstelligen en zo een nieuwe wereld scheppen vol liefde en licht, waarvan Bentinho Massaro de leider zal zijn.

Lees hier het hele artikel op volkskrant.nl
A first rough translation of this article into English can be found here.

In het artikel The Instagram Guru ‘Fucking’ His Female Followers ‘To Freedom’ in het Amerikaanse Rolling Stone wordt verwezen naar Ivo’s artikel over Bentinho Massaro.