Heel Holland Bakt: ‘Ik spuit ook alles onder’

Ivo van Woerden praat je bij over de derde aflevering van ‘Heel Holland Bakt’:
Wat werkelijk iedereen van het Groningse Hongerige Wolf tot in het Zeeuwse Boerenhol zal hebben verbaasd, is dat de kataifi van Zeinab niet te vreten was.

Wel eens deeg voor een focaccia gemaakt? Nou dat moet dus vochtig en elastisch zijn, zoveel was wel duidelijk bij de eerste ronde van de derde Heel Holland Bakt-aflevering. Veel water moest er gebruikt worden. We zagen de kandidaten ondertussen flink aan hun deegflappen trekken om er lekker veel lucht in te krijgen. Want, dat leerden we van Robèrt: ‘Het lekkerste brood zit tussen de gaten’. Kan zo op een tegeltje.

Interessant werd het toen de fococcia’s meer dan alleen een van origine Italiaans brood moesten zijn, door er tuintjes op te maken. Met wortels, asperges, venkel, olijven en uien werd de halve Keukenhof bij elkaar gepuzzeld. De kandidaten hadden er zin in. Dat hoorden we aan het woord ‘lekker’: ‘lekker vouwen’, ‘lekker vullen’, ‘lekker knutselen’. En het resultaat was dat het brood ‘lekker dik’ was geworden.

‘Hij is een beetje groot geworden,’ zei Inge over haar wiebeldeeg dat ze geheel tegen de heersende trend met de rijskast, gewoon buiten in een plastic bak in het zonnetje had gezet. Haar ‘Sogno Italiano’ was daardoor een reuzenbrood geworden, maar het bevatte door de pestovulling desondanks wel een ‘lekker krokantje’ en… veel water.

Lees hier het hele artikel op linda.nl