Heel Holland Bakt: ‘Dikker dan dit wordt hij niet, schat’

Ivo van Woerden praat je bij over de vijfde aflevering van ‘Heel Holland Bakt’: er was veel te doen om de balans tussen droog en nat, tussen dik en dun en toen stortte Tom’s peperkoeken telefooncel ook nog in.

Nog nooit zo vaak de woorden ‘droog’ en ‘vochtig’ achter elkaar gehoord als in de eerste tien minuten van aflevering vijf van Heel Holland Bakt. Er moest een Engelse Pie gemaakt worden en die moest dus in balans zijn. Niet te nat en niet te droog. Geen soggy bottom, maar ook geen hard bottom. De bodem mocht niet druipen, maar ook niet als het woelige zand van de Sahara smaken. Easy peasy, snapt u?

Dus begon Juliaan appels te raspen en kersen uit te knijpen om de vochtigheidsgraad van zijn vulling te beperken, terwijl Marieke haar deeg juist wat voorbakte opdat hij niet bedolven onder een hele groentewinkel aan ingrediënten z’n knapperigheid hoefde te bevechten.

Er moest ook nog een ‘dakje’ op de pie, een afdekkende deeglaag. Enzo maakte er een postzegel van en Tom bleek z’n beste Play-Doh technieken uit de kast te trekken. ‘Ik zie een paddenstoel en een vis, een ei, een stokbrood…’ somde Robèrt het bobbellige uitzicht op terwijl hij over Toms pie gebogen stond.

Die hompen deeg gaan natuurlijk moeilijk op tijd gaar worden, dacht ik als makkelijk pratende bankbakker die zelden, zeg maar nooit, de moeite neemt om al die inmiddels opgedane Heel Holland Bakt-kennis eens in de praktijk te brengen. En inderdaad, Tom’s deeg was niet helemaal doorbakken. Volgende keer maar gewoon een tekening met een mesje maken, dacht ik betweterig.

Lees hier het hele artikel op linda.nl