Heel Holland Bakt: Een Polloniumkoekje van eigen deeg

Ivo van Woerden praat je bij over de zevende aflevering van ‘Heel Holland Bakt’: Oorlog en Vrede in de Paasbroden, geschifte advocaat, Zeinab’s royale ei en Enzo kwam uit de kast met een homp.

Ik moest even slikken toen de kandidaten van Heel Holland Bakt hun versie van een Paasbrood toelichtten. Of eigenlijk moest ik slikken toen Zeinab dat deed. Want haar roots leiden ook naar Kazachstan en daar is sprake van een grote Russische invloed. Dus ging ze nu een Russisch Paasbrood maken. Zo bevond Heel Holland Bakt zich ineens in een oorlog, want ja dat is nu toch waar je aan denkt als je het woord ‘Russisch’ hoort. Je denkt niet meer aan die prachtige kerken, matroesjkas, Siberische winters en Dostojevski, maar aan bommen, granaten en een ranzig mannetje dat dringend geëlimineerd moet worden.

Maar goed, daar was het Zeinab natuurlijk niet om te doen. Janny merkte ook terecht op dat haar niet te versmaden Paasbrood een welkome introductie was in een kookcultuur waar we weinig vanaf weten. Het broodje zag er ook heel frivool en gezellig uit en je moest er ook nog twee van weggeven om vrijgevigheid te illustreren.

Geheel toevallig, maar zeer toepasselijk toverde Enzo een aanrecht verderop een vredesbrood uit de oven. Drie onherkenbaar uitziende duiven die ook niet helemaal een lekker kleurtje hadden gekregen en door de vervanging van spijs met appelmoes veel te veel vocht bevatten waardoor het een nogal vast geheel was geworden. Ga dat toch maar grif uitdelen, dacht ik. En geef een extra duifje, want extreem noodzakelijk, aan de Russen.

Lees hier het hele artikel op linda.nl