Puntmutsen in de branding

Sinds jaren vinden jutters op Ameland tuinkabouters op het strand. Het gaat inmiddels om duizenden exemplaren. Niemand weet waar ze precies vandaan komen. Een zoektocht naar hun herkomst leidt via een Zeeuwse tuinkabouterverzamelaar naar de tuinkabouterhoofdstad van China.

Ze liggen op hun zij in de branding van het brede Amelander strand nabij Paal 9 met allebei een flink gat in hun linkerarm. Ooit waren hun baarden sprankelend wit en hun puntmutsen, net als hun kleding, egaal lichtblauw of donkergroen. Maar het zand en het zilte water hebben de verf aangetast waardoor ze eruitzien alsof ze een tergend lange reis hebben doorstaan. Het enige wat deze tuinkabouterdrenkelingen nog iets sprankelends geeft, zijn de kleine witte opengesperde kraaloogjes die een voortdurende staat van schok en verbazing lijken uit te stralen.

Lees hier het hele artikel in Volkskrant Magazine.

Foto: Dirk Visser