Rob de zeehond was altijd weer op zoek naar de mens

Bij zeehondenopvang Ecomare, op Texel, gaat al jaren het verhaal rond dat hun bekendste bewoner, Rob, in een film heeft gespeeld en in een winkelwagentje door een Duits dorpje reed om ijsjes te halen. Wát? Is dat echt gebeurd? En zo ja, wat zegt dat over onze omgang met wilde dieren? Ivo van Woerden reconstrueert een bewogen zeehondenleven.

„Wat zeg je, Rob?”, vraagt dierenverzorger Yerko Hankmann aan de zeehond die voor hem is gaan liggen. Hankmann staat met zijn laarzen in het ondiepe stukje van het U-vormige bassin van Ecomare, buigt licht voorover en doet zijn hand achter zijn oren. „Ik kan je niet verstaan.” 
Rob knikt, opent zijn bek en blaft wat schor. Hankmann pakt een vis uit een emmer en geeft die onderhands aan Rob. Die schrokt hem op en glijdt achteruit terug het water in. 
„Oké, Rob,” zegt Hankmann goedkeurend.

Lees hier het hele artikel op nrc.nl