Achtbaan

Een lieve vriendin vroeg me hoe het was om op de radio bij Spijkers met Koppen te gast te zijn. Ik biechtte op dat ik het een beetje in een waas had ervaren. Je komt namelijk aan, wordt met koffie opgevangen achter de schermen. Daar hoor je hoe ze het gesprek voor zich zien.

Dan word je meegenomen en loop je een tot de nok toe gevuld café in. Er is gezelligheid, een band, Dolf Jansen en Willemijn van Veenhoven praten het programma vlot aan elkaar. Hup, het podium op en vertellen over die bizarre zoektocht naar de waarheid achter het wonderlijke levensverhaal van zeehond Rob (link in bio). Heel veel mensen kijken je aan. Overal ogen.

Een kwartiertje later sta je weer buiten met een fles wijn. Het ging geloof ik wel goed, dacht ik, omdat er behoorlijk gelachen werd. Al kon ik de vragen al niet helemaal meer terughalen, laat staan mijn antwoorden. 

Het viel me vooral mee dat ik niet zo vreselijk zenuwachtig was geweest. Bij eerdere keren dat ik op de radio of op de televisie mocht vertellen, was dat wel anders geweest. Slapeloze nachten, stressdiaree en meer van dat soort onwelkome ongein.

Fijn dat er een bepaalde ontspanning was. Mogelijk had ik die te danken aan Betty Asfalt Troost TV, omdat ik daar sinds het begin van de coronacrisis af en toe mag vertellen over wat ik meemaak in Frankrijk en daarbuiten. Dat was me steeds makkelijker afgegaan. Meer gedachten kon ik er niet aan wijden, want toen zat ik alweer in de auto, op naar de volgende afspraak.

Ik noem mijn tijd in Nederland altijd ‘de achtbaan’ omdat ik van hot naar her race. Daarom schreef ik dus aan die vriendin terug dat het erg leuk was geweest op de radio, maar dat ik ook niet zeker wist of het echt gebeurd was.

‘Probeer een beetje van het moment te genieten,’ schreef ze toen. Een goedbedoelde tip, maar eentje die in een rondrazende achtbaan nogal doodslaat. Je knijpt je ogen dicht terwijl je rondtolt en verlangt naar het einde. Gelukkig was er de foto bij de uitgang nog, waarin je met een vertrokken gezicht en de armen in de lucht een looping ingaat. Die foto was heel duidelijk in het nu gemaakt. Daar hield het dan ook wel mee op.

Daar hield het dan ook wel mee op.