Thuis ver van huis (India I)

‘Je hebt geluk! Het is hier ongeveer drie weken lente per jaar,’ zei mijn vriendin. ‘Op dit moment bloeit alles. En kijk, het is bewolkt! Geen zon is goed, anders is het te heet.’ Haar advies was daarom om naar Lohdi Garden te gaan, een park.

Ik logeerde een paar dagen bij haar om een beetje aan India te wennen. Het was mijn eerste keer en hoewel ik in minibusjes door Zuidelijk Afrika ben getrokken en ook in Indonesië ben geweest, bleef iedereen zeggen dat niets zo heftig is als India. ‘Bereid je maar goed voor,’ was het advies. Maar hoe deed je dat eigenlijk?

Mijn geluk was niet per se de lente of de bewolking, maar die lieve gastvrije vriendin die, samen met haar zus, een warm bad vormden en de geleidelijkheid predikten. Ze kookten bijvoorbeeld thuis, zodat mijn systeem aan het zalige eten kon wennen. Op straat dampten de heerlijkste geuren je tegemoet, maar daar wist je niet wat er in het eten zat én was een flinke dosis hete peper eerder regel dan uitzondering. Een recept voor ‘Delhi belly’: diaree voor gevorderden.

De bougainvillea had dezelfde kleur als de roze luiken in Frankrijk

Als zij Lohdi Garden adviseerden, dan volgde ik dat graag op. Vanuit de taxi trok het zuidelijke deel van Delhi aan me voorbij. De weg bevatte naast standaard wegwerkzaamheden die voor bergen grind, brokken gesteente, leidingen en gaten ook een wirwar aan tuktuk’s, riksja’s, brommers, meer taxi’s, wandelaars, koeien, straatverkopers en hier en daar een aap. Alles wat kon toeteren, deed dat. Het ene moment passeerden we prachtige bloeiende bomen en het volgende een berg straatvuil. Hier leverde een seconde in het verkeer, meer prikkels op dan een maand in Midden-Frankrijk.

Lodhi Garden was daarna een prachtige rustige oase, waarin enkele eeuwenoude tombe’s te bewonderen waren. Ik stapte in een stevig Hollands tempo van de ene naar de andere hoek om daarna op een bankje bij te komen en alles in me op te nemen. De bougainvillea had dezelfde kleur als de roze luiken in Frankrijk en straalde me daardoor vertrouwd tegemoet. Ik had een thuis ver van huis gevonden, een extra anker in een chaotische nieuwe wereld.