Dit zijn de nieuwe boeren van ‘Boer zoekt vrouw’

De boeren van het nieuwe Boer zoekt Vrouw-seizoen werden zondag voorgesteld. Schrijver Ivo van Woerden keek, analyseert en geeft schrijfadvies. 

‘Gezocht: Een maatje voor het leven.’ Dat stond zo ongeveer bij elke boer op de Boer zoekt vrouw-website in de aanloop naar de voorstel-aflevering van het nieuwe seizoen. Deze keer zijn er vijf boeren geselecteerd die ergens in Europa een boerderij bestieren. Op de website werden om de uitzending te teasen hun woonplaatsen alvast onthuld, aangevuld met een voorzichtige omschrijving. Toen ik die las, de herhaling van het gezapige ‘ik zoek een maatje voor het leven’, zuchtte ik even. Waarom stond er nou nooit eens: ‘ik zoek een frisse tante om alle hoeken van de koeienstal te laten zien’?

Maar tijdens de uitzending werd alweer duidelijk waarom. We hadden hier stuk voor stuk te maken met hele keurige, bescheiden boeren die vooral klaar waren met alleen zijn. Boeren die allemaal op een plek woonden waar het eigenlijk net als in Nederland in februari vlak en grijs is. Maar dan ook ruim en leeg met wat couleur locale in de buurt: een Zweeds strand, een Slowaaks kerkje, een Normandische vesting, een Duitse buren-Bierstube en een Deens hardloopcircuit. De verlatenheid spatte van het scherm en daarmee was die zoektocht naar een wederhelft direct invoelbaar.

Yvon Jaspers probeerde de boeren te prikkelen om de mensen thuis aan het schrijven te krijgen.

Lees hier het hele artikel op linda.nl