Bang

Het paard was groot en bruin en kwam in een rustige tred op ons af. Erop zat een ruiter in vol tenue, inclusief zo’n helm met een klep, handschoentjes en een zweepje. Naast het paard liep een hondje, een beagle met flinke flaporen. Ze vormden een vrolijk geheel en wij liepen in de weg, of althans dat voelde zo.

Poortje

Ik riep Mec bij me en lijnde hem aan, waarop hij zijn gebruikelijke Mec-gedrag vertoonde: hij verschool zich achter mij en keek door het poortje van mijn benen naar de passanten. Op het moment dat ze langskwamen begon hij nerveus te springen en wat te draaien. Het is gedrag, op dat springen na, dat ik hem heb aangeleerd. Mec loopt namelijk zo goed als altijd los en ik wil dat hij naar me toekomt als er een auto, een trekker of iets anders passeert dat hem mogelijk kan verwonden.

Paardenhoef

Nu stond hij achter me zodat er niet per ongeluk een paardenhoef op zijn poot terechtkwam én ik hoopte te voorkomen dat het paard van zijn nerveuse gespring zou schrikken en de ruiter van zich af zou werpen.

Toe maar’

Daar gingen ze het bos in. Even later kwam ik ze weer tegen. Inmiddels was het paard in draf en was er minder plek om aan de kant te gaan. Mec kroop achter mij. De ruiter stopte. ‘Och hij is bang!’ riep ze. ‘Er is niets aan de hand. Laat hem maar dichterbij komen.’ Ik twijfelde. ‘Toe maar,’ zei ze. ‘Toe dan!’

‘U bent bang’

Het leek me een waardevolle les voor Mec, maar hij liet zich niet makkelijk verleiden. ‘Aai hem maar,’ zei de ruiter. Dat deed ik. Eerst Mec, toen het paard, toen Mec. ‘Aai hem!’ riep ze. ‘Aai dan!’ Ik vroeg me even af of deze dame het idee had dat als ze een ruiter-tenue aan had, ze de hele wereld mocht mennen. Mec durfde al iets dichterbij te komen en snuffelde wat aan de Beagle. ‘Hij is bang,’ zei ik vergoeilijkend. ‘Nee,’ zei zij en wees met haar zweepje naar mij. ‘U bent bang!’

Ze had gelijk.

Harmonie

‘Ooit was ik ook bang,’ vervolgde ze. ‘Ik had zoveel stress van alles wat er mis kon gaan, dat ik op een dag heb besloten het allemaal los te laten. Sindsdien is er vertrouwen én harmonie. Denk daar maar over na. Fijne dag!’ Daar gingen ze gedrieen. En ik had inderdaad iets om over na te denken.

Een ontmoeting met een directieve ruiter te paard, levert een inzicht over angst op.