Kat-en-muis-spel in de kunst

Als schrijver Ivo van Woerden een paar maanden met tekenen en schilderen bezig is, krijgt hij een mail van gerenommeerd kunstenaar Andrew Salgado, die een paar van zijn werken wil kopen. Het aanbod lijkt te mooi om waar te zijn. Maar is het dat ook?

Dit kan niet waar zijn, denk ik. Maar dan kijk ik naar de datum en het tijdstip waarop de mail is verstuurd. Zo’n anderhalf uur nadat ik de Canadese kunstenaar Andrew Salgado op Instagram ben gaan volgen, heeft hij op de verzendknop gedrukt.

Mannelijk naakt

Salgado woont en werkt in Londen en heeft een groot bereik op sociale media met 300 duizend Facebook- en 100 duizend Instagramvolgers. Hij maakt kleurrijke werken waarin veel mannelijk naakt voorkomt, die soms grappig zijn, maar ook een donkere ondertoon hebben. De kunstenaar was druk met de voorbereidingen voor een tentoonstelling in de gerenommeerde Londense Saatchi Gallery, zo bleek uit zijn profiel. Toch moest hij tijd hebben gevonden om naar mijn Instagrampagina te kijken. Ik gebruik die pagina als een laagdrempelig hoekje om korte verhalen vergezeld van een foto te delen, maar sinds een paar maanden plaats ik er ook tekeningen en waterverfschilderijen. ‘Je bent een geweldige kunstenaar en je hebt heel mooie werken op je Instagrampagina staan’, schrijft Salgado. ‘Ik wil er enkele kopen. Kind regards, Andrew Salgado.’

Twijfel

Hij wil iets kopen? Nee, dat is absurd. Maar de mail komt van [email protected]. Geen al te gek e-mailadres, vind ik. Op Salgado’s webpagina staat geen direct mailadres vermeld, waardoor ik het adres niet kan checken. Weer begin ik te twijfelen. Ik kijk nog eens naar het moment van verzenden. Zou dit dan toch echt waar zijn?

Lees verder in Volkskrant Magazine.

Beeld: Erik Kriek