Araporno

Na een lange busreis langs vulkanen en tropische bosranden, waren we bij een wegrestaurant aangekomen voor de broodnodige koffie en toiletbreak, maar toen we uitstapten hoorde ik vreemd gekras en zag daarop een soort Mcflurry in alle primaire fleuren.

Fotoprikkel

Waarom kunnen mijn hersens niet eerst iets een tijdje rustig bezien voordat de ‘foto’-prikkel naar mijn hand wordt gestuurd? Daar stond ik dus volautomatisch in de houding en zoomde lekker in om het beeld duidelijk te krijgen: twee rode ara’s waren hoog in een boom aan het paren.

Ongemakkelijk

Ze krasten en spreiden hun vleugels terwijl ze zich zo ondersteboven hangend aan elkaar vergrepen. Prachtig! Wat een geluk! Ik filmde het geheel en begon me er zo na verloop van tijd een beetje ongemakkelijk bij te voelen, want hadden deze hysterisch gekleurde dieren niet ook recht op wat privacy tijdens de daad? Ik stopte mijn telefoon dus weer weg en draaide me om.

Haag

Achter mij bleek een haag van mensen post te hebben gevat. Ze hielden allemaal hun telefoons en camera’s in de lucht. Sommige hadden een volledige uitzet aan standaarden en telelenzen klaargezet om de parende papegaaien in close up, uit elke hoek te kunnen vereeuwigen.

Superkracht

Hoe zouden die ara’s ons eigenlijk bezien? Want telkens als ze homo sapiens touristico tegen het lijf lopen – te herkennen aan een korte broek, een doorzweet t-shirt, een pet en een zonnebril – dan bevriest die, graait in de broek- of rugzak, laat de nek naar achter knikken om met de mond zombie-achtig open, de armen op te heffen en dan onbeweeglijk te blijven staan. Papegaaien moeten het idee hebben dat ze een bijzondere superkracht bezitten, waarmee ze die gekke lange wezens met één enkele blik kunnen verlammen én uitschakelen.

Betrovering

Wie zulke superkrachten heeft, neemt dat gegluur tijdens de daad misschien voor lief. Ze konden de betovering immers zo verbreken door weg te vliegen. Dan ontdooit de homo sapiens touristico en vervolgt diens weg naar een gebouw om er te plassen, vieze broodjes te kopen en slappe koffie te nuttigen. Dat ging ik nu ook maar eens doen, voordat de rest weer bij z’n positieven zou komen.

Twee rode ara's zijn aan het paren en ik voel me ongemakkelijk