Wapen

Omdat ik een wapen draag is het reizen makkelijker geworden. Hij gaat overal mee naartoe en is eigenlijk altijd geladen. Behalve als de batterij leeg begint te raken, dan slaat de paniek toe. Want hoe deden we dat ook alweer zonder telefoon?

Avontuur

Vroegah, toen je nog reischeques had, met muntjes in telefooncellen stond te klooien, je de taal niet sprak en je dus altijd opgelicht en op de verkeerde plek afgeleverd werd, was elke stap die je over de grens zette een machtig avontuur. Alles kon misgaan: geen geld, geen slaapplek, geen vervoermiddel, geen eten, beroofd, gedesillusioneerd, eindigend op een bankje in een park.

Apps

Maar nu kun je bij een wandeling in een vreemde stad de blauwe stip van Google Maps volgen. Wil je je sneller verplaatsen, dan bestel je via de app vast een taxi of een Über. Praten met de chauffeur gaat via de vertaalapp. Busticket boeken? Even whatsappen met de maatschappij. De lokale thuisbezorgd komt gewoon naar de via de app geboekte airbnb of hotel. Zin in een tour? Via een app boek je er een voor de volgende ochtend die je voor de deur op komt halen. Minder spannend wellicht, maar zo efficiënt dat je meer uit je reisdagen kunt halen.

Waarschuwing

In de NRC las ik aan het einde van zo’n handig digitaal in elkaar gedraaide reisdag een interview met de Franse filosoof Éric Sadin die juist waarschuwde voor die technologie. De veranderingen gaan zo snel dat we er alleen maar achter aan kunnen hobbelen, stelt hij, om voor altijd slachtoffer van de algoritmes te worden. ‘Het leven in ons dreigt gedoofd te worden,’ zegt hij.

Revolutie

Hij heeft een punt. Zeker als hij opmerkt dat die technologische revolutie wordt voortgedreven door kapitalistische techbedrijven die ons zo proberen te veranderen en beïnvloeden dat we onze tijd beter kunnen benutten om zoveel mogelijk geld uit te geven. Want ja, al dat gemak en al die efficientie, maakte dat ik meer uit mijn dag kon halen, dus ook meer uit ging geven.

Zonder

Morgen ga ik de stad inlopen zonder telefoon om te zien of ik de weg kan vinden en te zien wat voor avontuur er voor me in petto zal liggen. De zenuwen die ik bij het typen van die zin voel, zeggen genoeg.

Een pagina uit m’n schilderboek