Regenwoud

We liepen door een snikheet en vochtig regenwoud over een pad dat was aangelegd, langs een waterleiding die nooit in gebruik was genomen. Handig want nu hoefden we niet met machetes aan de slag om ons een weg door al dat ondoordringbaars te banen.

Indiana Jones

Zo had ik me een wandeling in het tropisch regenwoud van Panama alleen wel voorgesteld: op z’n Indiana Jones, met vogelspinnen, slangen en allerhande onvoorstelbare evolutionair ontwikkelde planten. Maar door die weg voelde het allemaal heel bekend en vertrouwd.

We zochten naar beweging in het groen. Was dat een toekan? Verrekijker erbij… zoeken… scherpstellen… zoeken… JA! Een toekan! Van onderaf, maar ik zag die bizar gekleurde snavel heel goed. Gaaf!

Brommend geluid

Er klonk een bekend brommend geluid. Cycaden? Een auto reed voorbij en vernielde een tunnelsysteem van hele sterke, met stukken blad slepende mieren, waar mij net nog voorzichtig overheen waren gestapt. ‘Dat hebben ze zo weer gefixed,’ vergoelijkte de gids. Het zou niet bij één auto blijven. De een na de ander reed het bos in. We kwamen ze later geparkeerd tegen met de motor nog aan, stationair, vanwege de airconditioning.

Agouti

Ik probeerde ze te negeren vanwege m’n gedroomde regenwoud-ervaring. We zagen geweldige planten en bloemen, een Agouti (een knaagdier ter grote van een kat), vogels, in de bomen hangende termietennesten, lianen en een ‘toeristenboom’ die zo was genoemd omdat zijn dunne bruine bast papierachtig vervelde.

‘Daar!’ zei ik, terwijl ik aan de horizon op het pad een stip zag opdoemen. ‘Is het een aap? Nee het is groter… Het is…’ Ik zag een hemd, een kort broekje en fluoriserende schoenen. ‘… Een hardloper.’

Fantasie

‘Ja er zijn hier veel hardlopers,’ zei de gids. ‘Vanwege het uitzicht.’ De hardloper kwam langszij. ‘Buenos dias,’ zei hij. Ik groette als een boer met kiespijn terug. Al konden de mensen er hier natuurlijk ook niets aan doen dat ze tegen een fantasiebeeld moesten opboksen dat ik aan natuurdocumentaires, Kuifje en oude verhalen van avonturiers in de jungle had overgehouden.

Een bezoek aan het regenwoud van Panama verliep anders dan gedacht: wat doen die auto's daar?