Christina

‘Het is een zegen om iets met avocado te zien,’ zei Christina, al wist ik toen nog niet hoe ze heette. We stonden naast elkaar op het vliegveld van San José op onze bestelling te wachten bij het enige café dat geen junk food verkocht. ‘Ja,’ zei ik. ‘Het is goed zoeken, maar af en toe kun je een gerecht tegenkomen waar géén ham in zit verwerkt.’

Twinkeling

Christina lachte en stak haar hand uit om zich voor te stellen. Ze had een open uitstraling, een twinkeling in haar ogen en wilde alles van me weten. Dat was wederzijds. Zij kwam uit Jacksonville, Florida en ze had nog nooit iemand uit Nederland ontmoet. Uit de verhalen van haar man, die veel had gereisd, had ze niets dan goeds gehoord. Er waren bloemen, veel bloemen in Nederland.

Goud

Christina was een week in Costa Rica geweest. Of eigenlijk, alleen in San José. Ze vond het práchtig, zei ze. Dat ik het niet helemaal met haar eens was, liet ik even zitten. Wel vroeg ik of ze naar het Pre-Columbian Gold Museum was geweest. Daar had ik die ochtend nog rondgelopen om te leren over de cultuur van voordat Columbus en in zijn kielzog de Spaanse, Katholieke kolonisator arriveerde. Er is daarna zoveel verloren gegaan dat er van allerlei prachtige gouden voorwerpen niet meer bekend is waar ze toe dienden of wat ze precies betekenden, zo leerde ik.

Sibö

Er was ook een fascinerend geloofssysteem geweest dat uit een boven en onderwereld bestond die weer verschillende lagen bevatten, bedoeld om verschillende soorten geesten in te huisvesten. God heette er Sibö. En die zat in de een na bovenste laag. Bovenin de top resideerde namelijk Sibö’s vader.

Missionaris

Christina was helaas niet aan het museum toegekomen. Ze had het druk gehad. Ze was hier met haar kerk naartoe gekomen. ‘Als missionaris,’ zei ze. Ik zag haar door de straten trekken om de laatste zieltjes die nog in Sibö geloofden met lieve woordjes en gezegende avocado’s een ander geloof op de mouw te spelden. Er was blijkbaar nog niet genoeg traditioneels uitgeroeid.

Daar kwam haar bestelling al aan. Ze zei gedag, wenste me goede reis, wreef over mijn schouder en zei: ‘May God keep you.’ En zonder erover na te denken, floepte ik er een ‘May the Lord open’ uit.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Christina-1-1024x941.jpeg

Costa Rica buiten San Jose: de Arenal vulkaan

San Jose is niet erg aantrekkelijk.

Een van de gouden voorwerpen uit het Pre-Columbian Gold Museum