Liberty

‘Ga je mee naar Battery Park om het Vrijheidsbeeld te bekijken’, vroeg ik aan de vriendin die zo aardig was om haar New Yorkse logeerkamer aan te bieden. Ze trok een vies gezicht. Wat moest zij in Godsnaam in dat door toeristen overlopen gebied? Ja daar had ze een punt. Maar ik wilde per se een bezoekje brengen aan Lady Liberty en hobbelde naar de metro.

Prijsvraag

Toen ik in 1998 een prijsvraag won en een weekend in New York was om Alanis Morrissette op te zien treden, was het Vrijheidsbeeld het eerste dat ik wilde zien in The Big Apple. Battery Park biedt uitzicht op het beeld en bevat allerlei bankjes aan de waterkant waarop je kunt zitten en mijmeren over het feit dat je aan het andere kant van de wereld bent in ‘the city that never sleeps’, waar alles mogelijk is en iedereen op een eindeloos rondpompende energie lijkt mee te surfen.

Restaurantje

Toen ik in de zomer van 2001 twee maanden in New York was en in een restaurantje meedraaide, was het vrijheidsbeeld weer het eerste wat ik ging bekijken. Dat bankje. Het uitzicht. De Twin Towers achter me. Het was de zomer voor 9/11. Twee weken voordat er vliegtuigen het World Trade Center invlogen en de wereld voorgoed anders zou zijn, stond ik er nog bovenop.

Anders

Ik zou nog vaak teruggaan naar New York en telkens bemerken dat de stad zowel vertrouwd hetzelfde als compleet anders was geworden. Nieuwe wolkenkrabbers, veranderende restaurants, nieuwe trends, nieuwe vrienden. Het feest van Obama. De horror van Trump.

Niets was zeker

Nu ging het er alweer over: wie zou de verkiezingen in november gaan winnen en wat betekende dat voor het land? Niets was zeker, alles stond op het spel. Misschien verlangde ik daarom zo naar dat bekende bankje, dat uitzicht op de vrijheid die vanaf het beeld op een stevige zeewind door de straten waait.

Under construction

Ik stapte de metro uit, volgde de Exit-borden en liep Battery Park in om voor een imposant hekwerk uit te komen. Het park was ‘under construction’, het bankje was verdwenen. Ergens boven de tralies van de hekken stak de hand met vuurkorf van Lady Liberty de lucht in. Een herkenbaar sprankje hoop in een wereld die razendsnel verandert.

Ground zero