Plaag

‘Help’, riep ik en sprong op van mijn stoel om mijn broek uit te trekken. Even daarvoor had ik al een stekende pijn in mijn zij gevoeld op de plek waar het elastiek van mijn onderbroek de boel ophoudt. Die steek trok langzaam omhoog en werd steeds intenser. Het elastiek verschuiven hielp niet, krabben ook niet. Dit was niet pluis. Terwijl ik daar zo door de kamer sprong en op mijn zij en kont aan het slaan was, vloog er rustig een daas op, beter bekend als een paardenvlieg.

Exodus

Nu het herfst is kunnen we constateren dat 2023 hún zomer is geweest. Degene die het Bijbelboek Exodus heeft geschreven, moet voor de tien plagen, diens inspiratie uit de natuur hebben gehaald. Want sinds we het Huis met de roze luiken bestieren, is er ieder jaar sprake van een andere plaag. Toegegeven, ik heb nog geen water in bloed, of stof in muggen zien veranderen, maar misschien hebben de plagen inmiddels een iets minder magische update gekregen?

Stinkwantsen

2018 was het jaar van de buxusmijt, die alles wat een gezellig haag moest worden, volledig afgekloven, bruin en voor dood achterliet. 2019 was het jaar van de eikenprocessierups die voor jeuk en uitslag zorgde, 2020 was het jaar van corona én van de stinkwantsen, gevolgd door 2021 met Omikron en de Aziatische Hoornaar die in zulke grote getalen op onze, boven de deur hangende druiven afkwamen waardoor ‘naar buiten gaan’ gevaarlijk werd. Vorig jaar waren ze weer van de partij én vraten bergen slakken alle sla op en nu hebben ze massaal plaatsgemaakt voor de dazen.

Negen levens

We zeggen wel eens dat katten negen levens hebben, maar volgens mij geldt dat daadwerkelijk voor de paardenvlieg. Mec kwam om de haverklap naar me toe omdat er weer een op z’n kontje was gaan zitten, daar waar hij er zelf niet zo goed bij kan. En ik petste met de vlakke hand op die beesten, waarna ze dus niét dood waren, maar rustig wegvlogen om twee seconden later wéér een steekpoging te doen.

Leren van muggen

Hadden ze van de mug geleerd dat ze voor het steken eerst even de plek verdoven, dan waren ze onoverwinnelijk geweest. Maar doordat ze pijn doen, slaan we net zo vaak tot hun levens op zijn.

Op naar 2024. Verzoek aan Moeder natuur: graag een vlinderplaag. Het oog wil ook iets.

Een hond in een bloemenveld