Piramiden

Ooit voor de Piramiden van de Zon en de Maan te staan, leek me zo’n avontuurlijke jongensdroom die toch nooit uit zou komen. Tot ik ontdekte dat ze op slechts 50 km buiten Mexico Stad lagen, op een plek die Teotihuacán heet. Er ging de volgende dag ook nog een tour!

Kers op de taart

Bij het ochtendgloren stapte ik in: de laatste plek in een bus vol internationale docentenvakbondslieden (ja die bestaan). De piramiden zouden de kers op de taart zijn, meldde de gids toen ik al vragen begon te stellen. De antwoorden zouden daar komen. Eerst stopten we bij een gesloopte Aztekentempel (‘pas op voor alle hondenpoep!’). Toen gingen we naar de Basilica de Santa Maria de Guadeloupe, de beschermheilige van Mexico (‘Jesus is zozo, maar Guadeloupe is alles!’) en daarna reden we door de overvolle buitenwijken van de stad (‘Kijk, die kabelbaan kun je nemen als een bus. Niet doen hoor! Alles is hier gevaarlijk.’) tot we via een tequila-proeverij, langs een obsidiaan-werkplaats met bijbehorende winkel en uitgebreide lunch bordevol docentenvakbondsweetjes, ein-de-lijk bij die kers op die taart aankwamen.

Mensenoffers

Allemachtig wat waren ze mooi! Niet door de Azteken gebouwd, maar door een beschaving daarvoor. De gids: ’Alle andere gebouwen die je hier ziet zijn nep, want door de regering voor de Olympische Spelen van ‘86 toegevoegd voor de toeristen. Maar de piramiden zijn echt. Ze brachten hier menselijke offers. Elke dag eentje om de god van de zon het gevecht met de maan aan te laten gaan en de nacht om het weer dag te maken.’

Verdoofd?

Eindelijk kon ik m’n vragen stellen. Gaven mensen zich daarvoor op? Toch wel verdoofd? Sloegen ze wel eens een offer over om te zien wat er gebeurde – dat zou een hoop leed hebben gescheeld…

Jackson

So many questions’, zuchtte de gids. ‘Where you from? Netherlands?! O, I’m a big fan of… what’s her name… Janet Jackson! No, not Janet Jackson. Something Jackson. Nightwish… Very loud music.’
‘Floor Jansen,’ zei ik.
Yes!!! Do you know her?’

Bus

Ik herinnerde haar nog even aan de piramiden en mijn vragen. ‘I will tell you on the way back in the bus,’ zei ze. ‘Now tell me all about Floor!

‘Haar broer heette Michael en zijn aap heette Bubbles,’ zei ik. Daarna ben ik maar gewoon gaan googelen.

Bovenste foto: de Piramide van de Maan. Onderste twee foto’s: de Piramide van de Zon (die veel groter is).